2016年12月25日日曜日

伝統市場での買い物 Shopping in the traditional market

仕事で10日間ほど、日本に帰りました。帰国して3日目です。京都の気温は4度から15度ぐらいでしたが、ここは25度と夏の気温です。
 日曜日は街道の車も少ないので、比較的安全に歩けます。家のそばの伝統的な市場 (Cho An Hai Bac)で毎週のように買い物をしています。我が家から歩いて行ける距離でもあり、ベトナムに生きているという実感もあるので、みち江と二人で歩いて行っています。
 
 今日は野菜を買いました。近代的なビンマートで無かった野菜もここならあるだろうと思ったのです。なす、オクラ、大根、もやしが全部で2万ドン(約100円)、もやしが4千ドン(20円)、そして柿が高くて16千ドン(80円)、バナナが2万ドン(100円)でした。バナナは9本付いています。全部で300円の買い物。
 最初はビビっていたのですが、市場での買い物にも慣れて気後れしなくなってきました。人間というのは環境に順応するものですね。

 I left Danang for ten days to work in Kyoto, and I came back last Thursday to Danang. The temperature is 25 degrees in Danang and it is the temperature of the early summer in Kyoto.
 I visited the traditional market in our neighborhood ( Cho An Hai Bac). On Sunday the roads are free, and we can go to the market rather safely. We feel very lively in the market and we love this market.
 We bought vegetables today. We could not find some vegetables in the very modern supermarket, Vinmart, today. We bough egg plants, okra, radish, sprout (about 100 yen together), kaki (80 yen), and bananas (100 yen). So they are 300 yen altogether.
 When we came here for the first time, we felt odd in the market. But we are very accustomed with the market!

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